Kerstkoekjes

Ingrediënten


30 stuks


200 gr bloem
75 gr suiker
1 eidooier
1 zakje vanillesuiker
125 gr boter
1 eetlepel koud water


Benodigdheden:

mixer
Bakplaat met bakpapier
Deegroller
Uitsteekvormpjes

Kerstkoekjes. 

Onze kerstkoekjes vielen heel erg in de smaak bij de mama´s en papa´s!
Ze vonden ze zo lekker dat ze zelfs om het receptje vroegen. 

Ben jij opzoek naar een easy to make receptje om thuis met je kleine spruit te maken? Zoek niet verder! Hier vind je het recept! 


Bereiding


Dit doe je samen met je kindje! Zorg dat alles al klaar staat in potjes zodat hij het alleen maar hoeft over te kappen in een grote kom. 


Doe de bloem, suiker, vanillesuiker in een kom.

Voeg de boter in blokjes en de eidooier toe.


Heb je een handmixer en is kindje oud genoeg om deze samen met jou vast te houden? Doe dit dan samen! Heb je een keukenrobot? Laat je kindje op de startknop duwen. 


Mix tot een kruimelig geheel.

Voeg dan de eetlepel water toe en kneed het deeg met je handen tot een stevige bal. Is het nog erg droog, voeg dan een beetje extra water toe, is het erg plakkerig dan een beetje bloem.


Dit doe je best even zelf.


Wikkel het deeg in een stuk plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast. Als het deeg koud is dan krijg je een extra knapperig resultaat en is het makkelijker te bewerken. Verwarm de oven op 175 graden.


Geniet samen van 30 minuutjes pauze.


Haal het deeg daarna uit de folie.


Laat je kindje ook gezellig mee de bloem verdelen over het oppervlak. Rol samen het deeg uit, laat het zijn handjes op de jouwe plaatsen en rollen maar.


Bebloem een ondergrond en rol het deeg uit met een deegroller.


Vormpjes kiezen en steken maar, jij zal wel de uitgestoken vormpjes op het bakpapier moeten halen. Lig niet wakker van  "mislukte" koekjes, bak deze zeker mee af, it´s about the process, not the results!


Steek er met een vormpje vormen uit en leg deze op een bakplaat met bakpapier. De koekjes lopen niet heel erg uit maar het is wel goed om een beetje ruimte ertussen te houden. Schuif de bakplaat met de zandkoekjes de oven in en bak de koekjes in 15 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes erop afkoelen.

Icing op de koekjes! 


Om de icing zelf te maken heb je bloemsuiker nodig, een heel klein beetje water en kleurstof. 


Maak verschillende potjes klaar voor verschillende kleurtjes, vul een potje met bloemsuiker en voeg een paar druppels kleurstof toe. Meng een beetje en voeg dan enkele druppels water toe. Je kan beter telkens voorzichtig water toevoegen en een goede icing krijgen dan te veel water en een te lopende icing hebben! 


Meng goed tot je een stevige icing hebt die een beetje lopend is maar niet te waterig. Steek in elk potje een lepel zodat je kindje gemakkelijk de koekjes kan versieren. 


Laat volledig drogen en je koekjes zijn klaar! 


Smullen maar!