Een kijkje in onze opvang

Een kijkje binnenin onze opvang.


De inkom.


Wanneer je bij ons binnenkomt word je begroet door een groot bord aan de muur met een leuke tekst op. Het bord is ook steeds versierd, de versiering is gebaseerd op de 4 seizoenen en de feestdagen. (Valentijn, Carnaval, Pasen....) 


In deze kleine hal plaatsen de kindjes hun tasje (in 1 van de kolomkasten), hun schoentjes en hun jasje.

De hal is rechtstreeks verbonden met de speelruimte en is afgescheiden door een veiligheidshekje.

Hier aan dit poortje wachten we je kleintje op en neem je afscheid.De speelruimte.

De opvang is 1 grote ruimte waarin de kindjes zich vrij in kunnen bewegen. Het is belangrijk voor ons dat wanneer de kindjes vrij spel hebbenm ze ook zelfstandig kiezen in welke hoek ze spelen en zelf het speelgoed kunnen nemen. 

De enige ruimte die niet vrij toegankelijk is en enkel onder begeleiding van ons gebruikt mag worden is de speelzone met het ballenbad. Deze zone bevindt zich achter een hoekje waardoor het overzicht beperkt wordt. Omdat we ten allen tijde zicht willen hebben op de kindjes spelen ze hier enkel onder begeleiding. 

De afgesloten hoek wordt ook gebruikt voor de kleinste kindjes. Enerzijds slapen de kindjes onder de 6 maand daar in een bedje, anderzijds gaan de aller kleinste daar (soms) spelen onder begeleiding wanneer er met de grotere kindjes een knutsel activitiet wordt gedaan die niet geschikt is voor de kleinste. Dit gebeurt echter maar sporadisch daar we er altijd naar streven om ALLE kindjes op hun niveau mee te laten knutselen.


Onze opvang is onderverdeeld in 5 zones:

- Het ballenbad
- De leeshoek
- De sensorische zone
- De fantasie zone
- De buitenspeel zone

Lees zeker verder als je meer over deze zones wilt weten! 

De leeshoek.

De naam van deze zone spreekt voor zich, dit is de hoek waar de kindjes lezen, zelfstandig of samen met ons.

Er staan kleine zeteltjes en kussens waar ze comfortabel kunnen zitten om een boekje te lezen of om naar een verhaaltje te luisteren. 

Het boekenrek hangt buiten het bereik van de kindjes, dit om te voorkomen dat ze de boekjes ongemerkt zouden nemen en er op een andere manier mee spelen dan bedoeld is. Kindjes hebben nu eenmaal veel fantasie.

De kindjes geven zelf aan wanneer ze een boekje willen lezen, dit gaat heel vlot, ongeacht de leeftijd, ze geven duidelijk aan wat ze willen. 

Ons boekenaanbod varieert van kleine kartonnen boekjes met enkel prentjes, naar boekjes met eerste woordjes, tot boekjes over opruimen, delen, samen spelen....

Wanneer wij voorlezen aan de kindjes worden ze niet verplicht mee te komen zitten in een kring. De meeste kindjes doen dit graag en komen er spontaan bij zitten maar sommige kindjes spelen liever verder, en dat mag! 

De sensorische zone (de blauwe zone) 


In deze zone ligt de focus van het spel op de sensorische (zintuigelijke0 ontwikkeling. Het spel verloopt hier rustiger en prikkelt het bewustzijn van de kindjes. De krokodil aan de muur is ten allen tijde beschikbaar en biedt verschillende leuke mini - games aan die de kindjes naar hartenlust kunnen uitproberen. 

Het licht in deze zone is vaak gedempt met als doel een ontspannen sfeer te scheppen, in de toekomst zullen er nog sfeerlampjes aan de zone worden toegevoegd. 

Het speelgoed voor in deze zone is nog volop in uitbreiding en zijn speeltjes die eveneens de zintuigen prikkelen. Kijkvenstertjes, voel - ballen, lichtknopjes... 


Deze zone wordt trouwens vaak gebruikt door de kindjes bij het breng - en afhaalmoment. Het verloop is heel organisch en de (meeste) kindjes plaatsen zich onbewust in deze zone om op gang te komen of om uit te bollen. 


In deze zone doen we ook aan snoezelen, dit in groep en als het kan, individueel. Snoezelen duurt bij een baby minder lang dan bij een peuter, omdat ze sneller overprikkeld raken. Er wordt dan rustige ontspannende muziek op gezet, de lichten worden gedempt en de zintuigen worden ingeschakeld. 

Het snoezelen gebeurt niet op dagelijkse basis omdat hier echt rust voor gegarandeerd moet zijn, deze momenten moeten dus echt goed ingepland worden!

De fantasie zone (de rode zone)

In deze zone staan er 3 speelstations:

- De keuken
- De supermarkt
- De dierenkliniek


De speelbakken zijn gevuld met allerlei materiaal dat in vebrand staat met de speelstations. De kindjes kunnen hun fantasie de vrije loop laten in deze zone. 


Andere speelbakken zijn gevuld met allerlei ander speelgoed dat de kindjes vrij mogen gebruiken en combineren. 

De enige bakken die we niet vrij aanbieden aan de kindjes zijn de bakken met houten blokken en puzzels, dit omdat deze materialen onder begeleiding gebruikt dienen te worden. Het knutsel materiaal wordt uiteraard ook weg gehouden van de kindjes. 

Deze fantasie zone, die vaak actief en druk spel uitlokt, sluit mooi aan bij onze buiten zone waarvan de deur met mooi weer open staat. 

De centrale eettafel staat ook in deze rode zone en mag door de kindjes gebruikt worden om aan te zitten wanneer zij met iets willen spelen. 

De buitenspeel zone


Deze ruimte spreekt voor zich, hier spelen de kindjes buiten. 

Onze koer is een rustige plek waar je niets hoort van verkeer. Onze tuin wordt vaak bezocht door vogeltjes en in onze tuin die aansluit aan de koer (niet toegankelijk voor de kindjes) verblijven ook onze konijntjes. 


Bij heel goed weer eten de kindjes gezellig buiten.