Een kijkje in onze opvang

Een kijkje binnenin onze opvang.


De inkom.


Wanneer je bij ons binnenkomt word je begroet door een groot bord aan de muur met een leuke tekst op. Het bord is ook steeds versierd, de versiering is gebaseerd op de 4 seizoenen en de feestdagen. (Valentijn, Carnaval, Pasen....) 


In deze kleine hal plaatsen de kindjes hun tasje in 1 van de kolomkasten. Hun schoentjes kunnen ze kwijt op de kleine zitbank en hun jasje aan de mini kapstokjes.

De hal is rechtstreeks verbonden met de speelruimte en is afgescheiden door een veiligheidshekje.

Hier aan dit poortje verwelkomen we je kleintje en neem je afscheid.De speelruimte.

De opvang is 1 grote ruimte waarin de kindjes zich vrij in kunnen bewegen. Het is belangrijk voor ons dat wanneer de kindjes vrij spel hebben ze ook zelfstandig kiezen in welke hoek ze spelen en zelf het speelgoed kunnen nemen. 


De enige ruimte die niet vrij toegankelijk is en enkel onder begeleiding van ons gebruikt mag worden is de speelhoek met het ballenbad en de sensorische ontwikkelingstafel. Deze zone bevindt zich achter een hoekje waardoor het overzicht beperkt wordt. Omdat we ten allen tijde zicht willen hebben op de kindjes spelen ze hier enkel onder begeleiding. De sensorische ontwikkelingstafel wordt enkel onder begeleiding gebruikt, ze wordt gebruikt voor doelgerichte activiteiten.


De afgesloten hoek wordt ook gebruikt voor de kleinste kindjes. Enerzijds slapen de kindjes onder de 6 maand daar in een bedje, anderzijds gaan de aller kleinste daar (soms) spelen onder begeleiding wanneer er met de grotere kindjes een knutsel activitiet wordt gedaan die niet geschikt is voor de kleinste. Dit gebeurt echter maar sporadisch daar we er altijd naar streven om ALLE kindjes op hun niveau mee te laten knutselen.


Onze opvang is onderverdeeld in 5 zones:

- De speelhoek
- De lees - en vertelhoek
- De sensorische zone
- De fantasie zone
- De buitenspeel zone

Lees zeker over onze aparte zones als je meer wilt weten! 

De leeshoek.

De naam van deze zone spreekt voor zich, dit is de hoek waar de kindjes lezen, zelfstandig of samen met ons.

Er staan kleine zeteltjes en kussens waar ze comfortabel kunnen zitten om een boekje te lezen of om naar een verhaaltje te luisteren. 

Het boekenrek hangt buiten het bereik van de kindjes, dit om te voorkomen dat ze de boekjes ongemerkt zouden nemen en er op een andere manier mee spelen dan bedoeld is. Kindjes hebben nu eenmaal veel fantasie.

De kindjes geven zelf aan wanneer ze een boekje willen lezen, dit gaat heel vlot, ongeacht de leeftijd, ze geven duidelijk aan wat ze willen. 

Ons boekenaanbod varieert van kleine kartonnen boekjes met enkel prentjes, naar boekjes met eerste woordjes, tot boekjes over opruimen, delen, samen spelen....

Wanneer wij voorlezen aan de kindjes worden ze niet verplicht mee te komen zitten in een kring. De meeste kindjes doen dit graag en komen er spontaan bij zitten maar sommige kindjes spelen liever verder, en dat mag! 

De sensorische zone (de blauwe zone) 


In deze zone ligt de focus van het spel op de sensorische (zintuigelijke0 ontwikkeling. Het spel verloopt hier rustiger en prikkelt het bewustzijn van de kindjes. De krokodil aan de muur is ten allen tijde beschikbaar en biedt verschillende leuke mini - games aan die de kindjes naar hartenlust kunnen uitproberen. 

Het licht in deze zone is vaak gedempt met als doel een ontspannen sfeer te scheppen, in de toekomst zullen er nog sfeerlampjes aan de zone worden toegevoegd. 

Het speelgoed voor in deze zone is nog volop in uitbreiding en zijn speeltjes die eveneens de zintuigen prikkelen. Kijkvenstertjes, voel - ballen, lichtknopjes... 


Deze zone wordt trouwens vaak gebruikt door de kindjes bij het breng - en afhaalmoment. Het verloop is heel organisch en de (meeste) kindjes plaatsen zich onbewust in deze zone om op gang te komen of om uit te bollen. 


In deze zone doen we ook aan snoezelen, dit in groep en als het kan, individueel. Snoezelen duurt bij een baby minder lang dan bij een peuter, omdat ze sneller overprikkeld raken. Er wordt dan rustige ontspannende muziek op gezet, de lichten worden gedempt en de zintuigen worden ingeschakeld. 

Het snoezelen gebeurt niet op dagelijkse basis omdat hier echt rust voor gegarandeerd moet zijn, deze momenten moeten dus echt goed ingepland worden!

De fantasie zone (de rode zone)

In deze zone staan er 3 speelstations:

- De keuken
- De supermarkt
- De dierenkliniek


De speelbakken zijn gevuld met allerlei materiaal dat in vebrand staat met de speelstations. De kindjes kunnen hun fantasie de vrije loop laten in deze zone. 


Andere speelbakken zijn gevuld met allerlei ander speelgoed dat de kindjes vrij mogen gebruiken en combineren. 

De enige bakken die we niet vrij aanbieden aan de kindjes zijn de bakken met houten blokken en puzzels, dit omdat deze materialen onder begeleiding gebruikt dienen te worden. Het knutsel materiaal wordt uiteraard ook weg gehouden van de kindjes. 

Deze fantasie zone, die vaak actief en druk spel uitlokt, sluit mooi aan bij onze buiten zone waarvan de deur met mooi weer open staat. 

De centrale eettafel staat ook in deze rode zone en mag door de kindjes gebruikt worden om aan te zitten wanneer zij met iets willen spelen. 

De speelhoek.

Zoals in de inleiding werd verteld, wordt deze hoek niet vrij gebruikt door de kindjes. Dit omdat we geen permanent toezicht kunnen garanderen wanneer we elders in de opvang zijn. 

De speelhoek wordt polyvalent gebruikt voor:
- Het kinderbedje voor baby's jonger dan 6 maand.
- Het ballenbad. 
- De sensorische tafel. 


Het ballenbad mag betreden worden wanneer wij er de toestemming voor geven. Vaak wordt dit als een beloning gebruikt wanneer de kindjes flink hebben opgeruimd, na afsluiten van een turnles of wanneer er verdeelde activiteiten zijn. 


De sensorische tafel is nog redelijk nieuw in onze opvang en wordt voorlopig 1 op 1 gebruikt met de kindjes en dit via een beurtrol. De sensorische oefeningen worden 

uitgevoerd onder begeleiding van rustige muziek. 

De buitenspeel zone


Deze ruimte spreekt voor zich, hier spelen de kindjes buiten. 

Onze koer is een rustige plek waar je niets hoort van verkeer. Onze tuin wordt vaak bezocht door vogeltjes. Daar spelen de kindjes in alle rust. 

We spelen buiten bij goed weer, goed weer betekent: 
- Het vriest niet. 
- Het regent niet.
- Er is geen hittegolf. Bij heel goed weer eten de kindjes gezellig buiten!  


Achter het hek, in een speciaal voorziene ren zitten onze legkipjes. 
De kindjes kunnen naar onze kipjes kijken vanop een veilige afstand. 
Wanneer er eitjes zijn mogen de kindjes die willen deze mee onder 
begeleiding gaan rapen! Fotootjes volgen snel!